Gå till innehåll

GRATIS FRAKT ÖVER 699,- | LEVERANS 1-3 DAGAR

VAD STÅR FSC® FÖR?

FSC® står för FOREST STEWARDSHIP COUNSEL®. Eller skogsförvaltningsrådet på svenska.

FSC®-märkningen är konsumentens garanti för ett ansvarstagande skogsbruk. Därför är det nödvändigt att kunna följa trädet från skogen till färdig produkt – oavsett hur många led det finns mellan skogen och den plats där produkten säljs. Detta kräver certifiering. Alla som har en certifiering kontrolleras minst en gång om året vid ett kontrollbesök och därutöver utförs det oanmälda besök vid behov.

FSC® är en internationell non-profit certifiering för trä och papper. FSC® varken producerar eller säljer varor. Du hittar FSC®-märket på produkter av trä och papper som du därför kan köpa med gott samvete. Det kan du eftersom man i en FSC®-skog inte fäller fler träd än skogen hinner reproducera.

Samtidigt är FSC® en säkerhet för att djur- och växtlivet skyddas och att de människor som arbetar i skogen är utbildade och får ordentlig skyddsutrustning och lön. Du hittar FSC®-skogar i hela världen, från våra svenska skogar till regnskogarna i Sydamerika och buskskogarna i östra Afrika.

ANSVAR FÖR MILJÖN

Uppemot 20% av världens konstgjorda koldioxidutsläpp kommer från skövling och skogsförbränning. Det motsvarar samma mängd CO2 som det skulle kosta att skicka 8 miljoner människor med flyg från London till New York varje dag. Enligt FAO försvinner det nämligen skog motsvarande en yta på 3 gånger Danmarks storlek varje år. Områden där skogen fanns görs ofta om till annat, som till exempel jordbruk eller plantager.

Därför är det oerhört viktigt att vi tar hand om våra skogar och säkerställer att framtidens generationer får nytta av dem. Det betyder däremot inte att vi ska sluta använda skogarna eller trä överhuvudtaget.

Trä är ett CO2-vänligt material om dess ursprung är hållbart. Så det är förnuftigt att fortsätta använda trä och papper som vi brukar, men det ska göras med omtanke – med FSC-märket.

FSC®-CERTIFIERAD SKOG

I en FSC®-certifierad skog fälls träden skonsamt och brett, så skogstäcket hålls så konstant som möjligt. Samtidigt bevarar man sällsynta växter och källor och vattendrag skyddas. Skogens dricksvatten och vattendrag bevaras på så vis naturligt och skyddas från föroreningar. I vissa skogar kan det ändå vara tillåtet att avveckla sammanhängande områden åt gången – till exempel i barrskogar, eftersom dessa är känsliga för enstaka fällning.

I dessa skogar ska man fortsatt jobba med korridorer som säkerställer att djur och växter kan sprida sig mellan olika områden och man ska naturligtvis också leva upp till resten av de stränga kraven om FSC® – som exempelvis fredning av områden i skogen, skydd av hotade arter av djur och plantor o.s.v.

SOCIALT ANSVAR

FSC® skyddar infödda och lokalbefolkning i skogar världen över – från samerna i norra Sverige till indianerna i Sydamerika.

I en FSC®-certifierad skog är de infödda säkrade sin rätt att bruka skogen som de alltid har gjort. Dessutom får de lov att freda heliga platser och kan bevara sina hemorter och jaktområden. Lokala får även möjlighet att jobba i skogen, vilket betyder att lokalbefolkningen kan få en intäkt från den skog de bor vid och samtidigt få möjlighet till utbildning i skogsbruk.

En procentandel av den totala intäkten från skogen ska också användas för att stötta det lokala samhället. Det kan betyda stöd till skolor, infrastruktur, vattenförsörjning och liknande. FSC® säkerställer också att skogsarbetarna har rätt att organisera sig så att de kan bilda fackföreningar. Samtidigt garanteras de en rättvis lön, säkerhetsutrustning och andra sociala rättigheter.

EKONOMISKT ANSVAR

FSC®-systemet är unikt eftersom både ekonomiska, miljömässiga och sociala intressen tas om hand. Det betyder att när man handlar FSC®-certifierade varor så är varorna förhandlade enligt normala och lagliga marknadsvillkor och inte som en subvention för producenten. Detta ekonomiska ansvar har stor betydelse i arbetet att skydda världens skogar. Det betyder nämligen att skogsägarna får bra betalt för sitt trä och därmed inte frestas att fälla och bränna skogarna för att tjäna snabba pengar.

Tvärtom motiverar man skogsägarna att bruka skogarna med omtanke för att också kunna tjäna pengar på dem i framtiden. På så sätt kan också kommande generationer få nytta av skogarna, samtidigt som djur och växter skyddas.

VILKA BRANDS ÄR VI FSC-CERTIFIERADE ATT VISA?

Bambu-kläder.se har en FSC®-varumärkeslicens FSC® N003469. Det betyder att vi är godkända av FSC® för att använda FSC® varumärket i vår kommunikation och marknadsföra FSC®-märkta produkter. FSC®-märket på våra produkter betyder att de är gjorda av material från FSC®-certifierade skogar och andra ansvarsfulla källor.

Det är viktigt för oss att ta hand om våra skogar och hålla dem fulla av liv så att både nuvarande och framtida generationer kan njuta av dem. Hos Bambu-kläder.se erbjuder vi därför ett urval av FSC®-märkta varor och fler är på väg.

Följande brands använder FSC®-mix certifierad bambu till sina kläder och FSC®-mix certifierad kartong till sina förpackningar. Det innebär att deras kläder är tillverkade av bambu och trä från ansvarsfullt brukade FSC®-certifierade skogar, återvunnet material och andra kontrollerade källor.

Resteröds
JBS of Denmark
JBS
Copenhagen Bamboo

Genom att handla FSC® certifierade produkter bidrar du med att ta hand om världens skogar. Vill du veta mer, så besök https://se.fsc.org/se-se

Flera av våra leverantörer har dessutom en OEKO-TEX certifiering. Det kan du läsa mer om här.

Stäng (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök

SHOPPINGKORG

Liquid error (layout/theme line 305): Could not find asset snippets/profitmetrics-origin.liquid