Gå till innehåll

GRATIS FRAKT ÖVER 699,- | LEVERANS 1-3 DAGAR

GRÄS ELLER TRÄ?

Bambu har på några få år blivit känt för att vara det klimatsmarta alternativet när du handlar kläder, golv eller husgeråd till hemmet. Bambun höjs till skyarna. Men vad är bambu egentligen? Här får du en massa fakta om bambuplantan.

Bambu är ett samlingsnamn för en grupp vedartade grässorter (bambusoideae) från subtropiska och tropiska områden och är därmed tekniskt sett gräs. De omfattar 1 575 arter som är indelade i 111 släkten. Det var den tyska botanikern Charles Kunth som var först att offentliggöra sina taxonomiska fynd 1815. Bambu är den största och ända gräsarten som kan diversifiera sig till skog.

Även om bambu är ett gräs så liknar många arter snarare träd, men det finns några väsentliga skillnader mellan gräs och träd. Ett träd växer både i diameter och på höjden varje år medan bambu når sin fulla höjd på en enda säsong och därefter varken växer mer i diameter eller på höjden. Den utvecklar istället gradvist fler sidoskott och grenar. Därutöver har bambu ingen bark men de utvecklar skyddande blad i det tidiga utvecklingsstadiet.

ÄR ALL BAMBU LIKADAN?

Bambu består, som tidigare nämnt, av många olika arter och de har alla unika tillväxthastigheter. Några bambuarter kan växa upp till 1 meter om dagen i tillväxtsäsongen och under optimala jord- och klimatförhållanden. Men det är långt ifrån alla bambusorter som har så imponerande tillväxthastigheter. Några bambuarter blir inte högre än ett par centimeter medan andra arter kan bli upp till 40 meter.

Några bambuarter blommar med upp till 60-års mellanrum. Denna blomning är synkroniserad över stora områden. Efter blomning vissnar de överjordiska delarna av plantan, vilket gör att bambun försvinner från stora områden på en och samma gång. Detta påverkar såklart de djur som lever av bambu. Några plantor dör helt men de flesta överlever och det växer fram nya skott efter kort tid från det underjordiska rotsystemet, varefter plantan fortsätter sin cykel.

VAD ÄR DET SOM ÄR SÅ SPECIELLT MED BAMBU?

Bambu är en enormt motståndskraftig planta. Den har antibakteriella egenskaper och kan i stort sett växa utan användning av bekämpningsmedel. I vissa fall kan man behöva ge nyplanterade skott en liten mängd pesticider för att få dem att börja växa om de har planterats på en näringsfattig mark. Men därefter krävs inga pesticider eller svampdödande medel. Bambu behöver bara små mängder sol och vatten för att växa. Så detta är en gröda som klarar sig på väldigt få resurser.

Att bambun verkligen är en motståndskraftig planta bevisades 1945 eftersom det var den enda plantan som överlevde strålningen från bombningen av Hiroshima. Värmen från atombomben ödelade alla träd och annat växtliv förutom en bambulund som senare växte upp på nytt.

VAR VÄXER BAMBU?

Bambu hör hemma i Afrika, Asien, Sydamerika, Nordamerika och Australien. Bambu växer i tropiska och subtropiska områden. Bambu finns i många områden som sekundär vegetation i skogarna, men i vissa fall är det den dominerande vegetationen. Det är alltså en planta som vi i Europa är tvungna att importera och det är såklart ett minus på hållbarhetsskalan. Bambuodlingar har å andra sidan en positiv effekt på CO2-utsläppen eftersom bambu absorberar fem gånger mer CO2 och producerar 35% mer syre än motsvarande mängd träd.

De bambuarter som kan växa i Europa är inte lika snabbväxande och blir inte lika höga som bambun som växer i till exempel Kina. Bambu tolererar extrema förhållanden som de flesta andra växter inte klarar av. Några arter kan växa överallt, både på odlingar vid havsnivå, i områden vid Anderna på över 4000 meters höjd och i Himalaya, där de klarar temperaturer långt under -20 grader.

Bambu är bättre för jorden den växer i än andra grödor. Rötterna stannar kvar i jorden vid skörd. Plantan fortsätter att växa samtidigt som rötterna förhindrar erosion av jorden och därmed behövs mindre jordbruksmark. Det förhindrar skövling och ger mer plats för odling av andra grödor såsom mat. Bambu som används inom industrin kommer från en annan slags bambu än den bambu som pandor äter och den industriella bambun odlas inte i områden som tillhör djurens naturliga habitat.

Runt 100 arter används kommersiellt och 20 av dessa är prioriterade arter för dem som vill starta en bambuodling.

HUR BLIR BAMBUPLANTAN TILL HÄRLIGT MJUKA TEXTILIER?

Det kan du läsa mer om här

Stäng (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök

SHOPPINGKORG

Liquid error (layout/theme line 305): Could not find asset snippets/profitmetrics-origin.liquid