Gå till innehåll

GRATIS FRAKT 599-, | LEVERANS 1-3 DAGAR

Tillverkning av bambutextil

Bambu är det man på textilspråk kallar kemofiber med underkategorin regenererande fibrer.
Regenererande fibrer tas fram baserat på naturens egna kemiska processer och utvinns ur bambu, trä, bomullsavfall och liknande växter och växtdelar med ett högt innehåll av cellulosa.
De har ofta en vacker glans och skrynklar mindre samt är lättare att få rent än till exempel bomull.

Det började med utvecklingen av viskos i slutet av 1800-talet och tillverkningsmetoden Lyocell kom till i början av 1990-talet, eftersom man vill ha en tillverkningsmetod som var mindre belastande för miljön.

"Vi fokuserar på mer miljövänlig produktion"

TILLVERKNING AV VISKOS

I grova drag skärs växtmaterialet först ut i mindre delar (träflis). Därefter löses det upp till en gröt och cellulosan dras ut. Den sirapsliknande substansen kallas för schmelze. Sedan pressas den igenom en spinndosa, som är en tratt med små hål. Det garn som bildas dras ut till önskad tunnhet, varefter fibrerna kyls ned, tvättas och torkas för att till sist samlas i nystan som oändligt långt filamentgarn.

"Lyocell kom till i början av 1990-talet"

TILLVERKNING AV LYOCELL

Lyocell-metoden liknar till stor del den ovan beskrivna processen, med den viktiga skillnaden att Lyocell-metoden föregår i ett stängt kretslopp och att kemikalier som användas i nedbrytningsprocessen återanvänds. Just dessa kemikalier i nedbrytningsprocessen har man ännu inte lyckats hitta något miljövänligt alternativ till. Därför har man skapat ett system som återvinner omkring 99% av kemikalierna. Dessutom kräver denna metod betydligt mindre mängder vatten än den klassiska tillverkningen av viskos.

Det är också bra att känna till att Lyocell är samma sak som Tencel, men namnet Tencel får endast användas när det kommer från den österrikiska fabriken Lenzing, som är den fabrik som har kommit längst i arbetet att hitta miljövänliga produktionsmetoder.

En stor del av de kläder vi säljer här hos Bambu-kläder.se är FSC®- och OEKO-TEX certifierat. Du kan läsa mer om FSC®-certifieringen här och OEKO-TEX certifieringen här.

Se här – hur JBS utvecklar och producerar sina bambuprodukter. 

Stäng (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök

SHOPPINGKORG