Gå till innehåll

GRATIS FRAKT ÖVER 699,- | LEVERANS 1-3 DAGAR

TILLVERKNING AV VISKOS

Bambu är det man på textilspråk kallar kemofiber med underkategorin regenererande fibrer. Regenererande fibrer tas fram från naturens egna kemiska processer och utvinns ur bambu, trä, bomullsavfall och liknande växter och växtdelar med ett högt innehåll av cellulosa. De har ofta en vacker glans och skrynklar mindre samt är lättare att få rent än till exempel bomull.

Det hela började med utvecklingen av viskos i slutet av 1800-talet. Sedan kom tillverkningsmetoden Lyocell till i början av 1990-talet eftersom man ville ha en tillverkningsmetod med minimal påverkan på miljön.

I grova drag delas växtmaterialet först i mindre bitar (träflis). Därefter löser man upp det till en gröt och cellulosan dras ut. Den sirapsliknande substansen kallas för schmelze. Sedan pressas massan igenom en spinndosa, vilket är en tratt med små hål. Det garn som bildas dras ut till önskad tunnhet, varefter fibrerna kyls ned, tvättas och torkas för att till sist samlas i nystan av oändligt långt filamentgarn.

TILLVERKNING AV LYOCELL

Lyocellmetoden liknar till stor del den ovan beskrivna processen. Men med den viktiga skillnaden att Lyocellmetoden föregår i ett slutet kretslopp och att kemikalier som används i nedbrytningsprocessen återanvänds.

Just dessa kemikalier som behövs i nedbrytningsprocessen har man ännu inte lyckats hitta något miljövänligt alternativ till. Därför har man skapat ett system som återvinner omkring 99% av kemikalierna. Dessutom kräver denna metod betydligt mindre mängder vatten än den klassiska tillverkningen av viskos.

Det är också bra att känna till att Lyocell är samma sak som Tencel. Men namnet Tencel får endast användas när det kommer från den österrikiska fabriken Lenzing, som förövrigt är den fabrik som har kommit längst i arbetet att hitta miljövänliga produktionsmetoder.

En stor del av de plagg vi säljer här på Bambu-kläder.se är FSC®- och OEKO-TEX certifierade.
Du kan läsa mer om FSC®-certifieringen här och OEKO-TEX certifieringen här.

Stäng (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök

SHOPPINGKORG

Liquid error (layout/theme line 305): Could not find asset snippets/profitmetrics-origin.liquid