Gå till innehåll

GRATIS FRAKT 599-, | LEVERANS 1-3 DAGAR

Vad betyder OEKO-TEX standard 100

Många nätbutiker skriver att deras varor är OEKO-TEX certifierade. Men vad betyder det egentligen och får man bara skriva det?

VAD BETYDER OEKO-TEX STANDARD 100?

Om en vara är STANDARD 100-märkt kan du vara säker på att alla komponenter i denna produkt, d.v.s. tyg, tråd, knapp, blixtlås och annat tillbehör, har testats för skadliga ämnen och att varan därför är ofarlig för människans hälsa. Testerna utförs av oberoende OEKO-TEX®-institut (som Sveriges forskningsinstitut RISE) baserat på den omfattande OEKO-TEX katalogen av kriterier. I testerna tar man höjd för alla rättsligt reglerade ämnen samt icke-reglerade ämnen, som kan vara skadliga för människors hälsa.

I många fall går gränsvärdena för STANDARD 100 ut över nationella och internationella krav. Kriterierna uppdateras minst en gång om året och utvidgas enligt ny vetenskaplig expertis och rättsligt reglerade krav. Det är inte enkelt för konsumenter att ha överblick över alla lagliga krav för skadliga ämnen varje dag: det gör OEKO-TEX®-instituten åt dig.

"En stämpel för ICKE-skadliga ämnen"

VILKA ARTIKLAR KAN CERTIFIERAS?

I princip alla textilprodukter samt tillbehör i varje bearbetningssteg kan STANDARD 100-certifieras, från fibrer och trådar till tyg och färdiga produkter. OEKO-TEX®-instituten testar varenda komponent innan den färdiga artikeln får lov att bära STANDARD-100-märkningen. Detta inkluderar trådar, knappar, band och foder.

Tryck och beläggning som används på yttermaterial testas också för skadliga ämnen enligt de kriterier som gäller för dessa.

Vill du veta mer, så besök www.ri.se

"Tester varje komponent i kläder"

NÄR FÅR MAN SKRIVA ATT EN VARA ÄR OEKO-TEX CERTIFIERAD?

Ett företag får bara skriva att en vara är OEKO-TEX certifierad om varan har ett OEKO-TEX certifieringsmärke med nummer tryckt på emballaget.

Du kan kontrollera om ett OEKO-TEX nummer är godkänt här.

VILKA BRANDS I VÅR NÄTBUTIK ÄR OEKO-TEX STANDARD 100-CERTIFIERADE DÅ?

Bamboo Basics: 09.HIN.71508Boody: SHGO 054147

JBS: 976-15301 (kläder för vuxna)(Inklusive Resteröds, Egtved samt JBS of Denmark)

JBS of Denmark: 2176-329 (kläder för baby och barn)

MP/Melton: 25739-6535 DTI

Lindbergh (PWT): 2176-328 DTI

Flera av våra produkter är även FSC®-certifierade. Det kan du läsa mer om här.

Stäng (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök

SHOPPINGKORG