Gå till innehåll

GRATIS FRAKT ÖVER 699,- | LEVERANS 1-3 DAGAR

Vad är Earth Day?

Earth Day infaller den 22 april varje år för att uppmärksamma miljö- och klimatfrågor. Alla som vill kan vara med och fira dagen genom att delta i demonstrationer, både fysiska och digitala. Eller bara reflektera över sin egen konsumtion för en stund och fundera på vad man själv kan göra för en bättre framtid för vår jord.

Historien bakom Earth Day

Firandet av jordens dag är störst i USA, som också är landet där Earth Day instiftades 1970 av senatorn Gaylord Nelson. Men dagen firas i fler än 175 länder, bland annat här i Sverige. I 2009 utsåg FN den 22 april till den internationella dagen för Moder Jord för att sätta ytterligare fokus på jorden och hur den egentligen mår. Klimatförändringar, rubbad biodiversitet, hav fulla av plast, extremväder, översvämningar och skogsbränder har blivit vardag. Det måste vi ändra på.

Planeten mot plasten

Årets tema för dagen är planeten vs. plasten. Organisationen bakom Earth Day vill förena alla i kampen för att minska tillverkningen av plast med 60% innan 2040. Målet är att skapa en framtid helt utan plast.

För att lyckas ska man:

1. Öka medvetenheten om hur skadligt plast är för både människor, djur och miljö
2. Utrota all användning av engångsartiklar i plast
3. Få slut på fenomenet fast fashion och de oerhörda mängder plast som tillverkas och används inom fast fashion-industrin
4. Satsa på innovativa teknologier och material för att skapa en plastfri värld

Lika aktuellt i dag

Varför är detta lika viktigt i dag – om inte viktigare – som 1970 när Earth Day uppstod? För att vår miljö är allt som omger oss, och i dag finns det plast överallt, till och med i våra kroppar! Plasten som en gång var en fantastisk och användbar uppfinning har blivit ett hot mot allt som lever på jorden. Mikroplaster finns i vattnet vi dricker, maten vi äter och luften vi andas.

Vad kan du och jag göra?

Välj återanvändbara vattenflaskor. För varje engångsplastflaska med vatten du köper, har det gått åt sju gånger så mycket vatten att tillverka flaskan som den innehåller. Och om den inte återanvänds på rätt sätt, riskerar den att hamna ute i naturen eller i havet.

Välj ansvarsfulla plagg som håller längre. Snabbmodet, eller fast fashion, medverkar till överkonsumtion och plagg som hamnar på tippen fortare. Endast en bråkdel av dem återvinns. Titta efter FSC- och OEKO Tex-certificerade kläder från ansvarfullt skogsbruk utan skadliga kemikalier. Och tacka nej till snabbmode och flyktiga trender.

Välj tygpåsen när du handlar. Förra året tillverkades 500 miljarder plastpåsar över hela världen. Det innebär 1 miljard påsar i minuten. Många plastpåsar har en väldigt kort livslängd för oss människor, men i naturen lever de vidare i lång tid.

Välj återvunna material i dina kläder. Återvunnen polyester används ofta för klädproduktion och materialet framställs framför allt av gamla plastflaskor. Det ger en något lägre miljöpåverkan och anses därför vara ett lite mer miljövänligt val.

Du kan läsa mer om FSC® här. Och läsa mer om OEKO-Tex här.

Läs gärna mer om Earth Day och årets tema här: https://www.earthday.org/

 

Stäng (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök

SHOPPINGKORG

Liquid error (layout/theme line 305): Could not find asset snippets/profitmetrics-origin.liquid